Svi naši reprezentativci u polufinalu Svetskog prvenstva

Članovi našeg klub imali su više nego uspešan dan na Svetskom prvenstvu za seniore u Amsterdamu. U sredu, 27. avgusta 2014, prvo se polufinala planetarnog šampionata dokopao partizanov reprezentativni četverac Goran Jagar, Miloš Vasić, Nikola Stojić, Radoje Đerić. U prvoj trci repesaža osvojio je drugo mesto s vremenom 6:10,89 i boriće se za plasman u finale već u četvrtak od 15,51 č. Pored našeg čamca iz ove grupe repesaža među 12 najboljih otišle su i prvoplasirana Italija 6:09,33 i trećeplasirana Rusija (6:12,98), dok će Poljska (6:13,08), Francuska (6:14,71) i Španija (6:36,45) u C finale. Srpski teški četverac je od početka bio u trci. Posle prvih 500 metara bio je treći, sa minimalnim zaostatakom za vodećim Italijom i Poljskom. Plasman prva tri čamca nije se promenio ni u narednoj četvrtini trke.

Ipak, nakon prolaska kroz prvu “hiljadarku” naš čamac je pojačao ritam i na ulasku u poslednjih 500 metara je bio drugi, a tu poziciju je sačuvao do kraja, iako je u stopu pratio Italijane koji su kroz cilj prošli sa nešto više od sekunde prednosti. Iz druge grupe repesaža u polufinale su se plasirale Nemačka (6:10,32), Rumunija (6:11,26) i Ukrajina (6:12,60) dok će u borbu za plasman od 13. do 17. mesta Češka (6:13,26) i Kina (6:23,32). Teški četverci Holandije, SAD, Grčke, Kanade, Velike Britanije i Australije do polufinala su stigli direktno iz kvalifikacija koje su veslane u nedelju, prvog dana šampionata.

– Teški četverac je bio stabilan u repesažu i sigurno je došao do polufinala. Imao je jedan neforsirani i kontrolisani finiš jer ga već sutra očekuje borba za finale – kazao je član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić, inače šef stručnog štaba i sportski direktor našeg kluba koji je jedan od trojice naših trenera u sastavu stručnog štaba reprezentacije u Holandiji budući da su u Amsterdamu i Saša Mimić i Oleksandar Fedotov.

Nakon teškog četverca među 12 najboljih u Amsterdamu plasirao se i Marko Marjanović koji vesla u dubl skulu sa Aleksandrom Filipovićem iz Smedereva. Njih dvojica su polufinala stigli s vremenom 6:36,81 kojim su osvojili drugo mesto u trećoj grupi repesaža iz koje je i prvoplasirana Velika Britanija (6:34,38) otišla u polufinale. Estonija (6:40,49), Mađarska (6:50,55) i Argentina (6:56,71) će veslati za plasman od 13. do 24. mesta. Naš čamac je od početka do kraja bio na drugom mestu, koje nijednog trenutka nije mogla da im ugrozi Etsonija. Iz prve grupe repesaža u polufinale, koje je na programu u petak od 14,15 č, plasirale se su se Litvanija (6:28,84) i Norveška (6:33,78), iz druge Australija (6:31,49) i Danska (6:34,37), a iz četvrte. Direktno među 12 najboljih iz kvalifikacija stigle su Hrvatska, Nemačka, Italija i Novi Zeland.

– Marjanović i Filipović su danas izveslali značajno bolje u odnosu na kvalifikacije i plasman među 12 najboljih nije mogao da izostane. Od početka do kraja su kontrolisali situaciju na stazi i pitanje plasmana u polufinale nije se postavljalo – istakao je Ilić i dodao da su teški četverac i dubl skul ispunili očekivanja u dosadašnjem toku šampionata.

U sredu su od srpskih posada veslali i Miloš Stanojević, koji nije uspeo da se plasira u polufinale skifa za lake veslače pošto je u drugoj grupi četvrtfinala zauzeo četvrto mesto, i Ivana Filipović koja se nije uspela da se domogne polufinala žesnkog skifa jer je u svojoj grupi četvrtfinala bila šesta.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN