Partizanov reprezentativni četverac za treptaj oka bez finala

Svega 28 stotinki je nedostajalo Partizanovov reprezentativnom četvercu bez kormilara Goran Jagar, Miloš Vasić, Nikola Stojić, Radoje Đerić da se na svom debitantskom nastupu u ovom sastavu n a velikom takmičenju plasira u finale Svetskog prvenstva u Amsterdamu. U fantastičnoj trci polufinala naš teški četverac je s vremenom 5:56,47 prošao kroz cilj kao četvrti iza posade Australije (5:54,39), Grčke (5:55,89) i Holandije (5:56,19), svetskih prvaka iz Južne Koreje 2013, koji su osvojili “vizu” za finale. Daleko posle prva četiri čamca kroz cilj su prošle Nemačka (6:02,45) i Ukrajina (6:03,43). Šteta, prava šteta. Naši momci su od početka bili u trci. Posle prvih 500 metara su bili četvrti ali su kroz prvu “hiljadarku” prošli kao drugi. U poslednju četvrtinu trke holandski, grčki i naš čamac su ušli u svega pola sekunde. Onda je krenuo pakleni finiš sve tri posade, budući da je prvoplasirana Australija, već tada, bežala za dve dužine čamca. Treptaj oka je odlučivao i u žestokoj završnici Srbija je, nažalost, bila ta koja je ostala bez finala pa će u subotu od 11,13 veslati u B finalu. Iz druge grupe polufinala u finale su otišle Velika Britanija (5:52,62), SAD (5:55,53) i Kanada (5:59,34), a u B finale Italija (6:06,22), Rusija (6:07,91) i Rumunija (6:09,61).

– Teški četverac je izveslao jednu izvanrednu trku i nema šta da mu se zameri. Ostao je bez finala u poslednjih 50 metara. Od četiri prvoplasirane ekipe samo je naš čamac veslao repesaž koji je zbog vremenskih neprilika bio odložen za jedan dan pa je održan svega 24 časa pred polufinalnu trku. Nije bilo dovoljno vremena za oporavak a otežavajuća okolnost je bila ta što su tri prvoplasirane ekipe do polufinala došle sa samo jednom trkom i tri dana pauze. Sportska sreća nam je ovoga puta okrenula leđa, ali nemamo za čim da žalimo. Dobili smo jednu fenomenalnu ekipu koja je na ovom takmičenju u dva navrata bila rame uz rame sa svetskim prvacima Holanđanima. Čak je 50 metara pred cilj naša posada bila ispred ovog čamca, a jedan zaveslaj je na kraju odlučio – kazao je član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić, inače šef stručnog štaba i sportski direktor našeg kluba koji je jedan od trojice naših trenera u sastavu stručnog štaba reprezentacije u Holandiji budući da su u Amsterdamu i Saša Mimić i Oleksandar Fedotov.

Od srpskih posada u četvrtak, 28. avgusta 2014, u Amsterdamu nastupio je ženski dvojac bez kormilara Jovana Arsić, Iva Obradović koji je osvojio četvrto mesto u polufinalu pa će se boriti za plasman od sedmog do 12. mesta, Ivana Filipović koja je bila druga u polufinalu C/D ženskog skifa pa će veslati u C finalu i Miloš Stanojević koji je bio šesti u polufinalu C/D skifa za lake veslače pa veslati u D finalu.

U petak, 29. avgusta, na stazu izlazi naš član Marko Marjanović koji će se u tandemu sa Aleksandrom Filipovićem iz Smedereva boriti za plasman u finale dubl skula. Naš čamac je u drugoj grupi polufinala gde će mu protivnici, od 14,25 č, za jedno od prva tri mesta koja vode u okršaj za odličja biti posade Kine Litvanije, Novog Zelanda, Italije i Australije. U prvoj grupi polufinala su Danska, Velika Britanija, Nemačka, Hrvatska, Bugarska i Norveška.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN