INTERVJU S STRAHINJOM PAVIŠIĆEM: Ljubitelju prirodnih nauka i veslanje priraslo srcu

Strahinja Pavišić je postao član našeg Kluba u novembru 2016. Ovaj ljubitelj prirodnih nauka, odmah je skrenuo pažnju na sebe, kako neospornim talentom, tako i ogromnom uporonošću i vrednošću koje ispoljava na svakom treningu. Sve ove osobine promovisale su ga u jednu od važnijih karika ovogodišnjeg pionirskog tima, iako će u ovoj konkurenciji moći da se takmiči i dogodine. Tada bi, po predviđanju Stručnog štaba našeg Kluba, trebalo da bude glavna poluga pionirske ekipe. I njegov perfektan uspeh u školi se idealno uklapa u profil budućeg vrsnog veslača.

U koju školu ideš i kakav si đak?

Idem u Osnovnu školu “Ujedinjene nacije” i skor odličan sam đak. U septembru krećem u VII razred, a želja mi je da nakon osnovne škole upišem Matematičku ili XIII beogradsku gimnaziju. Do sada imao sve petice, nadam se da će tako ostati do kraja osnovne škole i da će mi se ispuniti želja kada je u pitanju nastavak obrazovanja.

Koji su ti omiljeni predmeti u školi?

Matematika i fizika su moji favoriti među predmetima, a siguran sam da će na toj listi biti i hemija koju dobijam u VII razredu. Jednostavno, obožavam prirodne nauke, posebno fiziku u kojoj sam ove godine stigao do Republičkog takmičenja. Fizika mi je posebno zanimljiva jer mi objašnjava kako sve oko nas funkcioniše. Naravno, mnogih dodirnih tačaka ima i sa veslanjem gde možemo da u praksi vidimo kako funkcionišu neke fizičke veličine, kao što su recimo otpor, ubrzanje, inercija…

Zbog čega si počeo da treniraš veslanje?

Pre veslanja sa sa manje-više uspeha trenirao fudbal, a nakon toga sam napravio dvogodišnju pauzu kada je sport u pitanju. Novembra prošle godine u moju školu je došao trener Dušan Bunčić. “Položio” sam test na ergometru, pa me je pozvao da dođem u Partizan na probu. Poslušao sam njegov savet i već posle nekoliko treninga ovaj sport mi je prirastao srcu. Ozbiljno sam pristupio svakom treningu, a rezultati su već vidiljivi. U dosadašnejm toku moje prve takmičarske sezone u veslanju već sam osvojio pet medalja i presrećan sam zbog toga.

Šta ti je najzanimljivije na treninzima?

Kao i većini mojih drugara i drugarica iz Kluba i ja najviše volim kada smo u čamcu i kada radimo elemente tehnike na vodi. Posebno je zanimljivo kada imamo test trke na Savi.

Koji ti je dosadašnji uspeh najdraži?

Najsrećniji sam bio kada sam sa Mihailom Glamočlijom osvojio srebro u pionirskom dubl skulu na Internacionalnoj regati – Vojvodina Open na Paliću. S druge strane, ostaje velika žal za zlatnim odličjem na Prvoj regati Kupa Srbije – Otvorenom prvenstvu Beograda. U četvercu sa kormilarom Igor Lučić, Aleksandar Kuzmanović, Pavle Đukanović, kormilar Uroš Đurica i ja smo bili ubedljivo prvi, ali smo diskalifikovani. Naime, na kraju trke jedan naš drugar je uzviknuo nešto neprimereno jednom od nas, ali je sudija pomislio da je to upućeno njemu i odmah nas je diskvalifikovao. Bili smo tužni, pogotovo što smo u toj trci bili ubedljivi u odnosu na ostale čamce.

Da li imaš idola?

Redovno pratim treninge i nastupe naših seniora, a oduševljen sam karijerom Miloša Vasića i Nenada Beđika. Međutim, pošto još nisam veslao u dvojcu bez kormilara, čamcu u kojem njih dvojica briljiraju, trenutni idol mi je Novozelanđanin Robert Manson, svetski rekorder u skifu, displini u kojoj i ja nastupam.

Šta bi voleo da postigneš u veslanju?

Ovogodišnji glavni cilj mi je da osvojim zlato na Prvenstvu Srbije, na kojem ću, najverovatnije, veslati u pionirskom osmercu. Naredne godine želja mi je da u skifu budem najbolji u zemlji i da to dokažem na svim regatama. Neki dugoročni cilj jeste da postanem seniorski državni reprezentativac Srbije i da sa svojim drugarima, sa kojima sam počeo veslačku karijeru, osvojim medalju na svetskom prvenstvu i olimpijskim igrama.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN