Četiri zlata, tri srebra i jedna bronza prvog dana Državnog šampionata

Partizan je odlučno krenuo u odbranu epiteta najboljeg kluba u zemlji koji nosi dugi niz godina. U subotu, 20. septembra 2014, prvog dana Državnog šampionata naši veslači i veslačice osvojili su čak sedam medalja čime su se uz Crvenu zvedzdu, koja je imala istovetan učinak, odvojili na vrhu liste najupešnijih klubova. U juniorskoj konkurenciji državni prvak postao je Igor Đerić u skifu koji je u finalu ove discipline ubedljivo trijumfovao s vremenom 7:26,03. U istoj trci naš drugi skifista Svetislav Radović osvojio je vicešampionsku titulu s rezultatom 7:33,74. Juniorski četverac skul Matija Janković, Lukian Maratović, Nikola Mitrović, Igor Đerić osvojio je srebrno odličje izveslavši finalni okršaj u vremenu 6:17,36.

– Prezadovoljan sam učinkom prvog dana Državnog šampionata. U skifu sam potvrdio dominaciju i sigurno došao do zlata, dok smo u četverac skulu na kraju morali da čestitamo boljem čamcu Galeba. Ovo je moja poslednja godina u juniorskoj konkurenciji i mislim da sam stavio tačku na najbolji način – rekao je Igor Đerić koji će se u nedelju ogledati na šampionatu u seniorskoj konkurenciji gde će veslati u dubl skulu sa Andrijom Šljukićem.

U juniorskoj konkurenciji imali smo još dve posade. Dvojac bez kormilara Ilija Marković, Nenad Radonjić za dlaku je ostao bez odličja pošto je s vremenom 7:25,94 zauzeo četvrto mesto sa svega 33 stotinke zaostatka za trećeplasiranim čamcem Save. U ženskom skifu Tamara Trumbetaš je u finalu bila šesta s vremenom 9:54,87.

– Možemo da budemo zadovoljni onim što su pružili naši juniori i pioniri prvog dana Državnog prvenstva. Očekivali smo dva zlatna odličja a stigli smo do četiri tako da je plan prebačen. Đerić je bio superioran u skifu u kojem je Svetislav Radović srebrnim odličjem sve iznenadio. Pogotovo ako se zna da je u finalu bio bolji od Zvezdinog skifiste Miloša Milićevića, člana reprezentativnog juniorskog četverca sa kormilarom koji je ove godine osvojio evropsku bronzu i osmerca koji je bio sedmi na svetu. Radović je perspektivan i talentovn veslač koji je ove godine pravio pauze i često se tražio. Poslednjih mesec i po dana bio je konstantan na treninzima i rezultat je stigao. Pokušali smo da u četverac skulu iznenadimo Galeb čiji su veslači u ovom sastavu branili boje Srbije na Evropskom prvenstvu u Belgiji, a dvojca su bili članovi reprezentativnog četverca skula na Svetskom prvenstvu u Hamburgu. Ipak, u ovom trenutku protivnik je bio bolji pa smo morali da se zadovoljimo srebrom – kazao je glavni trener Partizana Aleksandar Ivković – U nedelju nas očekuju takmičenja kadeta i seniora, a s obzirom na dobar rezultat prvog dana mislim da smo na dobrom putu da odbranimo titulu. U kadetskoj konkurenciji četverac bez kormilara i osmerac očekuju žestoki okršaji sa Zvezdinom čamcima dok u seniorskoj konkurenciji imamo mnogo aduta za titule.

Prvog dana briljirali su naši pioniri i pionirke koji su u žestokoj konkurenciji, budući da je ove godine prijavljen rekordan broj učesnika i čamaca u ovom uzrastu, osvojili medalje u svim trkama u kojima su učestvovali. U muškoj konkurenciji državni prvaci postali su Aleksandar Bojanić, Marko Đuranović, Nikola Jankulović, Pavle Lijeskić koji su s vremenom 3:17,81 osvojili zlato u četverac skulu, ujedno postigavši najbolji rezulat ove godine u Srbiji.

– Presrećan sam što smo Bojanić, Đuranović, Jankulović i ja postali prvaci države. Dokazali smo da smo odlična ekipa, na čelu sa trenerom Dušanom Bunčićem. Iako smo zaostali na početku pre polovine trke smo krenuli mnogo jače, izbili na čelo i tu poziciju sigurno čuvali do kraja. Za mene lično ovo zlato ima posebno veliki značaj budući da sam nastupio nedovoljno oporavljen od povrede. Upravo zbog toga nisam veslao sa Jankulovićem u dubl skulu u kojem smo briljirali ove godine i u kojem bismo sigurno došli do novog zlata. Sledeće godine postajem kadet i nadam se da ću i u ovoj konkurenciji nastaviti sa uspesima – istakao je štroker pionirskog četverac skula Pavle Lijeskić.

Četverac sa kormilarom Pavle Medić, Nikola Mirilo, Ivan Đorđević, Nikola Lončar, kormilar Vasilije Milačić stigao je do vicešampionske titule s vremenom 3:31,61, dok se osmerac u sastavu Aleksa Pantić, Kosta Petković, Todor Skejić, Aleksa Pupovac, Marko Gatalica, Lav Bursarac, Mitar Mićević, Vukašin Radivojević, kormilar Mateja Marković dokopao bronze izveslavši finalnu trku u vremenu 3:40,17.

– Kao trener mogu da budem zadovoljan nastupom svih pionirskih čamaca. Četverac skul je postao državni prvak, a pored zlata imponuje odlično vreme koje su postigli u okršaju za odličja. Ovo je najbolji rezulat ove godine, a postignut je na mirnoj stazi. Recimo na "Vojvodina Openu" na Paliću trijumfovao je čamac Smedereva s lošijim vremenom bez obzira što je imao jak veter u leđa. Iskren da budem očekivao sam i zlato u četvercu sa kormilarom iako je i srebro odličan uspeh. Ovaj čamac je krenuo da vesla u jačem ritmu kasnije nego što je bilo dogovoreno pre trke. Čamac Zvezde je u prvom delu trke stekao veliku prednost, a uprkos odličnom finišu za naše momke nije bilo vremena da ga prestignu i stignu do zlata. Da je staza bila duža samo 100 mетара nema sumnje da bi trijumfovali. I osmerac je osvajanjem bronze ispunio očekivanja tim pre što su ga činili i veslači koji će i dogodine moći da se takmiče u pionirskom uzrastu – ocenio je učinak svojih pulena trener pionira Dušan Bunčić.

U konkurenciji pionirki Partizan je imao stoproventan učinak. Oba naša čamca su osvojila zlata. Ivana Pavić je objedinila titule. Posle trijumfa na Ergometrijadi u Novom Sadu u februaru, osvojila je i zlato u skifu. Finalnu trku je izveslala u vremenu 4:56,88.

– Presrećna sam. Veslanje treniram tek godinu dana a već sam postala dvostruka državna prvakinja. U finalu sam posle prvih 250 metara zaostala za veslačicom Čuruga. To me nije pokolebalo iako sam u jednom trenutku pomislila da nema ništa od zlata. Zaveslala sam najbolje što mogu i već na polovini trke sam izbila na čelo. Iako sam u tom trenutku imala veliku krizu uspela sam da je prebrodim i da na kraju ubedljivo trijumfujem – u jednom dahu je ispričala utiske sa finala Ivana Pavić.

Prvak Srbije postao je i četverac skul Teodora Ačanski, Anđela Nišević, Vukosava Janjić, Ana Filipović koji je do zlata došao s vremenom 4:07,03.

– Trijumfom smo iznenadile sve, pa i sebe same. Teodori, Ani i meni je Državno prvenstvo bilo prvo takmičenje i upravo zbog toga uspeh je mnogo slađi. Pre trke nismo znale koliko možemo budući da smo nas tri debitantkinje. Imale smo ogromu podršku klupskih drugarica i trenera Petrovića. Оd početka smo zaveslale dobro, uhvatile pravi ritam i uspele da na kraju trijumfujemo. Ovo zlato će nam biti ogroman motiv da još vrednije i predanije treniramo i da nastavbimo sa uspesima i dogodine – kazala je Anđela Nišević.

Komentar nastupa dao je i Rastko Petrović, trener ženskog tima Veslačkog kluba Partizan.

– Sve naše pionirke zaslužuju ogromne pohvale za nastup na Državnom šampionatu. Ivana je izveslala još jednu odličnu trku ove godine. Posle prvih 300 metara bila je druga a onda je značajno podigla ritam. Poput kadetkinje je izveslala drugu polovinu trke i na kraju stigla do ubedljivog trijumfa čime je dokazala da je bez premca u zemlji u svom uzrastu. I četverac skul je briljirao. Radi se o jednom neiskusnom čamcu koji čine dve veslačice koje će i dogodine moći da se takmiče u pionirskom uzrastu. Bio je na visini zadatka sve do poslednjih 300 metara kada je napravio neke tehničke greške i malčice ispao iz ritma. Ipak, ogromna prednost koju su naše devojke napravile do tog trenutka bila je dovoljna da zadrže prvo mesto – rekao je Petrović.

Drugog dana za medalje će se boriti seniori i kadeti, a jedna od najzanimljivijih trka očekuje se u disciplini ženski osmerac u kojima je će se u jednom timu naći veslačice svih uzrasnih kategorija. Sastanak regatnog odbora je u 8,30 časova, kvalifikacije u disciplinama u kojima ima prijavljeno više od šest posada počinju sat i po vremena kasnije, dok su finalne trke od 11,30 časova.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN