Partizan ponovo bez premca u Srbiji

Veslački klub Partizan je još jednom dokazao da je bez premca u Srbiji. Naš klub je odbranio titulu najboljeg u zemlji pošto je na Državnom šampionatu, koje je u nedelju 21. septembra završeno na Adi Ciganiliji, osvojio prvo mesto u generalnom plasmanu sa ukupno 17 odličja – osam zlatnih, šest srebrnih i tri bronzana. Prvo mesto godinama unazad je bilo i ostalo rezervisano za Partizan. Samo se poredak ostalih menjao. Tako je drugo mesto, koje je lane pripalo Smederevu, ove godine zauzela Crvena zvezda sa skorom sedam zlatnih, osam srebrnih i pet bronzanih odličja, dok je treći bio Čurug (5 – 4 – 2).

Pionirskim i juniorskim medaljama iz subote u nedelju je pridodato još devet odličja seniora i kadeta čime je naš klub kroz cilj protrčao kao prvi. U seniorskoj konkurenciji državni pravci su postali Miloš Vasić i Nenad Beđik u dvojcu bez kormilara koji su finalni okršaj izveslali s vremenom 6:36,35. Njih dvojica su s vremenom 6:04,31 prigrabili i zlato u četvercu bez kormilara u kojem su veslali i Nikola Stojić i Radoje Đerić, inače osvajači srebra u dvojcu bez kormilara s rezultatom 6:43,57.

– Na najbolji mogući način sam završio ovu sezonu – sa dva zlata na državnom prvenstvu. Beđik i ja smo pokazali da smo odlična kombinacija trijumfovavši u dvojcu bez kormilara ispred naših klupskih drugara Stojića i Đerića. Sve u svemu iza mene je uspešna godina. Prezadovoljan sam svojim individualnim napretkom u skifu i na ergometru i rezultatima u ovoj godini. U skifu sam došao do polufinala Evropskog prvenstva, sa Beđikom sam bio odličan u dvojcu bez kormilara na Svetskom kupu u Lucernu gde smo za dlaku ostali bez plasmana na Svetsko prvenstvo, dok mi je u reprezentativnom četvercu sa Stojićem, Jagarom i Đerićem malo nedostojalao do dođem do finala Svetskog prvenstva. Sledi mi dve nedelje pauze posle čega krećem sa žestokim pripremama za narednu sezonu u kojoj, pre svega, očekujem da nastavim da napredujem na svim poljima – kazao je Miloš Vasić.

I drugi dvostruki prvak iz naših redova Nenad Beđik bio je zadovoljan učinkom na poslednjem zvaničnom takmičenju u ovoj godini.

– Mislim da smo trijumfovali u dvojcu pre svega zbog veće želje. Partizanova dva dvojca, koja su ujedno činila i četverac za Državni šampionat, krajnje su ujednačena, a Vasić i ja samo došli do zlata najverovatnije zbog većeg motiva s kojim smo ušli u trku. Kada je u pitanju četverac tu nismo imali težak zadatak. Opravdali smo ulogu velikog favorita i za trijumf je bilo potrebno da pre svega ne napravimo neku veliku grešku. Od početka smo pokazali ko je gazda u trci i bez ikakvih problema smo stigli do zlata – istakao je Beđik i dodao – Bez obzira na dva zlata na kraju sezone ne mogu da budem zadovoljan svojim učinkom u ovoj godini. Zbog povreda sam često pravio pauze i nisam bio u sastavu za Evropsko i Svetsko prvenstvo. Nadam se da me u narednoj sezoni neće pratiti maleri. Cilj mi je da pokušam da se u tandemu sa Milošem Vasićem, s kojim odlično funkcionišem i s kojim sam imao odlične rezultate u dvojcu bez kormilara, izborim za mesto u reprezentaciji a posle toga i za “vizu” za Olimpijske igre u Riju 2016.

U seniorskoj konkurenciji naš klub je u još jednoj disciplini postao državni prvak. Povratnik Andrija Šljukić u tandemu sa Igorem Đerićem, koji je dan ranije osvojio juniorsko zlato u skifu i srebro u četverac skulu, s vremenom 6:38,55 osvojio je zlato u dubl skulu.

– Prezadovoljan sam što u prvoj trci posle duge pauze uspeo da trijumfujem i da osvojim seniorsko zlato. Za mene je ovo neočekivan rezultat tim pre što mi do skora uopšte nije bilo ni u planu da izađem na državno prvenstvo. Mislimo sam da ću pauzirati celu godinu, ali na sreću uspeo sam da se oporavim i da se spremim za poslednje takmičenje u ovoj godini. Ovaj rezultat mi mnogo znači i predstavljaće ogroman motiv da od početka priprema za narednu sezonu krenem udarničkim ritmom i da se potpuno vratim u formu koju sam imao pre povrede. Cilj i plan, bez obzira na pauzu, se ne razlikuje. Trudiću se da izborim svoje mesto u seniorskoj reprezentaciji a da se posle toga plasiram na Olimpijske igre 2016. – rekao je Andrija Šljukić.

Pored pomenuta tri najsjajnija odličja i jednog srebrnog odličja naš klub se u seniorskoj konkurenciji dokopao još tri medalje. Goran Jagar je s vremenom 7:14,10 osvojio srebro u skifu, dok je u istoj konkurenciji Nikola Simović prigrabio bronza s rezultatom 7:20,52. Ženski osmerac u sastavuTamara Trumbetaš, Ivana Pavić, Milica Sošo, Tamara Milutinović, Dragana Kušić, Nina Nikčević, Staša Kenić, Anđela Milenković, kormilar Vukosava Janjić bio je treći s rezultatom 3:46,48.

U kadetskoj konkurenciji osvojili smo dva odličja. Četverac bez kormilara Aleksandar Antić, Dejan Jovašević, Bogdan Stepić, Danilo Radovanović je s vremenom 6:29,17 trijumfovao u ovoj diisciplini dok je osmerac u sastavu Lazar Atanacković, Vuk Mladenović, Luka Frenc, Veselin Tričković, Aleksandar Antić, Dejan Jovašević, Bogdan Stepić, Danilo Radovanović, kormilar Kosta Petković s vremenom 6:19,00 postao državni viceprvak. Štroker oba čamca Danilo Radovanović bio je presrećan zbog dve medalje na državnom prvenstvu.

– Potajno smo se nadali zlatu u četvercu bez kormilara iako smo znali da nas čeka olovno težak posao. Glavni rival nam je bio čamac Crvene zvezde koji nas je pobedio na Izbornoj regati na Srebrnom jezeru za gotovo pet sekundi. Ipak, paklen rad u poslednjih mesec i po dana se isplatio. Pobedili svom Zvezdinu posadu za gotovo četiri sekunde i presrećan sam zbog toga. U osmercu smo osvojili srebro. Umor je učinio svoje budući da smo odmah posle trke u četvercu počeli da se zagrevamo za osmerac. Pauza između dve trke je bila svega sat vremena i nismo imali snage za još jedan trijumf. Ovo je bio lep način da se oprostim od kadetske konkurencije budući da dogodina postajem junior. Cilj mi je da napornim radom izborim svoje mesto u juniorskoj reprezentaciji a da potom pokušam da se domognem odličja na Evropskom i Svetskom prvenstvu – napomenuo je Danilo Radovanović.

Jedan od najmlađih kadetskih četveraca skul Nikola Jankulović, Dušan Žegarac, Mihajlo Micić, Damjan Lazić bio je prvi ispod crte za medalju pošto je s vremenom 6:25,23 zauzeo četvrto mesto. U konkurenciji kadetkinja Tamara Milutinović je bila šesta u skifu s vremenom 9:41,93, Nina Nikčević i Staša Kenić su osvojile četvrto mesto u dubl skulu s rezultatom 8:21,90, dok su Milica Sošo i Dragana Kušić u istoj discipline bile pete s vremenom 8:27,79.

Ocenu učešća Partizana na Državnom prvenstvu dao je i glavni trener našeg kluba Aleksandar Ivković.

– Uspeli smo da odbranimo titulu iako je ove godine taj zadatak u jednom trenutku delovao kao nerešiv, pre svega iz razloga što su nam, za razliku od prošlih godina, mlađe kategorije bile tanke. Nekada smo bili najjači, na polju podmlatka, što ove godine nije bio slučaj i takva situacija više ne sme da se ponovi. Fleke su izvukli najbolji seniori koji su se svi redom odazvali za Državni šampionat i značajno doprineli da na kraju trijumfujemo. Naravno, značajan doprinos u ukupnom skoru doneli su svi osvajači medalja, pre svega zlatni juniorski skif, kadetski četverac bez kormilara, pionirski četverac skul kao i ženski pionirski skif i četverac skul – istakao je Aleksandar Ivković i posebno se osvrnuo na drugi dan šampionata u kojem su se takmičili kadeti i seniori – Kadetski četverac bez kormilara čine izuzetno talentovani i vredni momci koji su na polovini sezone izgubili kompas. Ipak, poslednjim mesec i po dana su ponovo uhvatili pravi kolosek i pokazali da ako su maksimalno posvećeni nijedana prepreka za njih nije nepremostiva. Po rezultatu su stigli četverac skul iz Smedereva koji je ove godine bio najbolja kadetska posada u zmelji. Antić, Jovašević, Stepić i Radovanović su veoma perspektivni veslači, reprezentativnog kalibra, i samo od njih zavisi da li će naredne godine na juniorskoj sceni biti na visini zadatka. Za to imaju više nego potrebnog materijala a ostalo je samo stvar motivisanosti i posvećenosti treninzima i ispunjenju postavljenih zadataka. U svakom slučaju mora još bolje i jače. Velika stvar što se na ovom Državnom prvenstvu vratio Andrija Šljukić koji je zbog povrede propustio veći deo sezone. Na njega i Partizan i srpsko veslanje ozbiljno računaju i nadam se da će titular u dubl skulu biti samo uvod u veliki njegov povratak na scenu. I Igor Đerić je konačno ove godine isplivao na površinu i prava je šteta što se to nije desilo ranije. Sa zlatima u juniorskom skifu i seniorskom dubl skulu konačno je pokazao sav svoj kvalitet i nadam se da više neće biti oscilacija u njegovoj karijeri.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN