INTERVJU S MATIJOM ŠARENCEM: Odličan osećaj za veslanje i izuzetna motorika

Matija Šarenac je u septembru ove godine počeo da “troši” drugu godinu veslačkog staža u našem klubu. Jedan je od mnogobrojnih članova Škole veslanja od kojh se očekuje da dogodine zablistaju u pionirskoj konkurenciji. Već posle početničkih koraka u veslanju iskazao je ogroman dar za ovaj sport. Krase ga odličan osećaj za tehniku, izuzetna motorika i beskrajna posvećenost, motivisanost i odlučnost na svakom treningu. Po mišljenju struke ukoliko redovnost na treninzima podigne na viši nivo može da računa na lepu i berićetnu veslačku karijeru. Pre veslanja Matija, koji u školi ne zna za drugu ocenu sem petice, trenirao je karate i jedrenje ali ističe da je veslanje sport u kojem se potpuno našao.

U koju školu ideš i kakav si đak?

Idem u Osnovu školu “Veljko Dugošević” na Zvezdari. Ove godine sam krenuo u sedmi razred. Do sada sam stalno bio skroz odličan i siguran sam da će tako ostati i u nastavku mog školovanja.

Koji su ti omiljeni predmeti u školi?

Od predmeta najviše volim fizičko, matemetiku i engleski. Volim sport pa je logično što mi je fizičko jedan od omiljenih predmeta. Kada je reč o matematici i engleskom smatram da su to najkorisniji predmeti pa je to jedan od razloga što su moji favoriti. Matematika razvija logiku dok nam učenje stranih jezika omogućava da komuniciramo sa celim svetom i da se upoznajemo sa raznim narodima i kulturama.

Zbog čega si počeo da treniraš veslanje?

Pre veslanja sam trenirao karate, a potom i jedrenje. Veslanje je oduvek bila moja velika želja ali zbog godina sam počeo da ga treniram tek 2013. i od tada je ovaj sport postao jedina moja preokupacija van škole. Jedrenje je otišlo u drugi plan iako i danas volim da jedrim, doduše samo rekreativno. Jednostavno, veslanje je sport koji me potpuno ispunjava. Pored toga što smo gotovo uvek u jednom divnom prirodnom okruženju i treninzi su po mom ukusu. Naporni su i zahtevni i na svakom od njih testiraš svoje krajnje mogućnosti. Volim taj osećaj umora i zadovoljstva koji me obuzme posle svakog treninga.

Šta ti je najzanimljivije na treninzima?

Volim sve vrste treninga. I kada radimo u teretani i na ergometru i kada veslamo na vodi. Svaki trening je priča za sebe i poseban izazov.

Da li imaš omiljenog veslača?

Nisam imao priliku da gledam neko veliko veslačko takmičenje tako da, za sada, nemam veslačkog idola.

Šta bi voleo da postigneš u veslanju?

Sledeće godine ću početi da se takmičim i cilj mi je, pre svega, da na pravi način započnem svoje novo poglavlje u veslanju. Naravno, želja mi je da od početka počnem sa pobedama i uspesima. Dugoročan cilj mi je da, uz pravilan razvoj i postepen napredak u ovom sportu, postanem reprezentativac i da branim boje naše zemlje na velikim takmičenjima – svetskim prvenstvima i olimpijskim igrama.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN