INTERVJU SA SVETISLAVOM RADOVIĆEM: Do najdražeg uspeha posle duge pauze

Svetislav Radović je jedan od naših članova koji se ove godine opraštaju od juniorske konkurencije. Zbogom ovoj uzrasnoj kategoriji rekao je na Državnom prvenstvu, održanom nedavno na Adi Ciganiliji, gde je postao juniorski viceprvak države u njegovoj omiljenoj disciplini – skifu. Upravo na ovom takmičenju Radović je pokazao ono što je struci u našem klubu odavno bilo jasno – da se radi o izuzetno perspektivnom i jakom takmičaru. Iz raznoraznih razloga, pre svega zbog diskontinuiteta u treninzima, nije zasijao punim sjajem. Ipak, jednodušna ocena trenera jeste da bi uz maksimalnu posvećenost mogao da ostvari zavidnu seniorsku karijeru, koja počinje da mu teče od 2015.

U koju školu ideš i kakav si su ti planovi posle završetka srednje škole?

Idem u Sportsku gimnaziju i odličan sam đak. Ovog septembra sam krenuo u završnu godinu a plan mi je da školovanje nastavim u Americi na nekom od najprestižnijih koledža. Zanima me građevina pa bi voleo da nastavim obrazovanje u tom smeru. Ipak, odlučio sam da posle završetka gimnazije napravim godinu dana pauze koju ću iskoristiti da se maksimalno posvetim veslanju. To vreme ću i iskoristiti za aplikaciju i za pripremu za upis na neki od američkih univerziteta a videću koji će biti na kraju. U svakom slučaju, ako sve bude po planu, u Ameriku bih otišao 2016.

Zbog čega si počeo da treniraš veslanje?

Moj sportski put je krenuo od vaterpola koji sam trenirao tri godine. Nakon toga, na preporuku porodičnih prijatelja, došao sam na probu u Veslački klub Partizan. Odmah mi se svideo ovaj sport. Pored toga što se u njemu odlično fizički i mentalno razvijaš veslanje značajno doprinosti i razvoju radnih navika koje mi nisu bile jača strana. Uz veslanje sam postao mnogo odgovorniji prema obavezama iako sam prvih pet godina trenirao samo rekreativno. Poslednje dve godine sam počeo mnogo posvećenije da treniram i rezultati su postali vidljivi.

Koji ti je dosadašnji uspeh najdraži?

Najispunjeniji sam bio kada sam na ovogodišnjem Državnom šampionatu postao viceprvak Srbije u skifu. Mojoj sreći nije bilo kraja pogotovo što sam ove godine napravio veliku pauzu. Zbog zdrastvenih problema nisam trenirao više od tri meseca i to u periodu kada se birao tim za juniorsko Evropsko i Svetsko prvenstvo. Iako sam propustio priliku da se nađem u državnom timu za Belgiju i Hamburg to me nije demoralisalo. Čim sam ponovo dobio odobrenje od lekara za treninge počeo sam sa pripremama za Državni šampionat. Tri meseca sam vredno trenirao i trud se na kraju isplatio. Osvojio sam srebro u skifu i na odličan način sam se oprostio od juniorske konkurencije.

Da li imaš omiljenog veslača?

Moj veslački idol je oduvek bio Novozelanđanin Mahe Drajzdale. Vesla u skifu, disciplini koja je moj favorit broj 1, a radi se o veslaču koji je učestvovao i osvajao medalje na najvećim veslačkim takmičenjima. Ima izuzetnu tehniku i vrhunske fizičke karakteristike i zaista je prava milina gledati ga kako osvaja odličja.

Šta bi voleo da postigneš u veslanju?

Kratkoročni cilj mi je da izborim svoje mesto u reprezentaciji za Svetsko prvenstvo za mlađe seniore i da osvojim medalju. Dogodine će to biti izuzetno teško budući da će to biti moja prva godina u ovoj konkurenciji, a realno je da 2016. napadnem postolje. Kada su dugoročni ciljevi u pitanju želja je da se posle završetka studija u Americi vratim u Srbiju i da pokušam da dođem do mesta u seniorskoj reprezentaciji a potom i do olimpijskih igara. Međutim, to pripada dalekoj budućnosti i trenutno ne razmišljam o tome.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN