INTERVJU S BOGDANOM PROTIĆEM: Odlikaš i u školi i na treninzima

Kao briljantan đak i disciplinovan i posvećen sportista Bogdan Protić se odlično uklapa u profil budućeg vrhunskog veslača. Iako je u ovom sportu tek nešto više od godinu dana skrenuo je pažnju na sebe predanim odnosom prema treninzima koji mu, po mišljenju Stručnog štaba našeg Kluba, gotovo sigurno garantuje status jedne od udarnih igala pionirskog tima u predstojećoj sezoni. Intervju sa ovim primerenim i svestranim momkom, između ostalog ljubiteljem dobre pisane reči, počinjemo pitanjem koje se tiče trenutnog i budućeg obrazovanja.

U koju školu ideš i kakav si đak?

Idem u Osnovnu školu “Laza Kostić” i skroz odličan sam đak. S obzirom da imam odličan prosek nadam se da će mi se ispuniti želja da posle osmoletke upišem I ili X beogradsku gimnaziju. Cilj mi je da u gimnaziji steknem dobro opšte obrazovanje. Za to vreme bi trebalo da odlučim šta bi mogao da studiram posle završene srednje škole.

Koji su ti predmeti najomiljeniji?

Tri predmeta su mi posebno bliska srcu. Prvi je istorija u kojoj sam lane stigao do gradskog takmičenja. Drugi na listi je engleski jezik koji već govorim gotovo kao maternji, a treći je i moj glavni favorit – srpski jezik. Od malena sam voleo da se “igram” s rečima. Volim da pišem razne priče i to je nešto što me posebno ispunjava.

Zbog čega si počeo da treniraš veslanje?

Pre veslanja sam prvo trenirao košarku, a potom i plivanje koje mi je bilo odlična uvertira za novi sportski izazov. Poslednjeg dana oktobra 2017. u moju školu trener Dušan Bunčić predstavio je veslanje za koje sam posebno vezan budući da je moj pokojni deda Slobodan dugo bio veslač Smederava. Iako ga, na žalost, nisam upoznao budući da je preminuo pre mog rođenja, otac i majka su mi pričali o njegovom veslačkom putu. Pored toga znam da je veslanje idealan sport za pravilan rast i razvoj, tako da posle prvog, probnog treninga, za mene nije bilo više nikakve dileme. Odlučio sam da se maksimalno posvetim ovom sportu i siguran sam da nisam pogrešio.

Šta ti je najzanimljivije na treninzima?

Ne pravim nikakvu razliku između tipova treninga i u svakom od njih pokušavam da nađem maksimalno zadovoljstvo. Bilo da u čamcu u jednom prelepom prirodnom okruženju uvežbavamo razne tehničke elemente bilo da tokom zime treniramo u teretani, ergometrani ili na otvorenom, neretko po snegu.

Koji ti je dosadašnji uspeh najdraži?

Za sada nisam imao značajnih rezultata na sportskim takmičenjima, a nadam se da će uspesi i medalje doći već predstojeće sezone. Prvi pik mi je Prvenstvo Srbije na ergometrima za koje se trenutno posebno pripremamo. Nadam se da ću na ovom, prvom, takmičenju u 2019. otpočeti žetvu veslačkih medalja.

Da li imaš idola?

Moj sportski idol je košarkaš Nikola Jokić koji trenutno pravi čuda u NBA ligi. Jednostavno, reč je o jednom primerenom i vrsnom sportisti koji se odlično nosi sa velikim uspehom koji postiže u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

Šta bi voleo da postigneš u veslanju?

Kratkoročni cilj mi je da se u nastupajućoj sezoni pokažem u najboljem svetlu, kako na Erometrijadi, tako i na svim ostalim regatama na kojima budem nastupio. Naravno, glavna meta biće mi Prvenstvo Srbije u septembru na kojem želim da pokažem najviše. Dugoročni cilj mi je da postanem veslački reprezentativac naše zemlje, što je uostalom glavni cilj svakog mladog sportiste. Takođe, sanjam da predstavljam Srbiju na najvećoj svetskoj veslačkoj pozornici, uključujući i na Olimpijskim igrama, koje predstavljaju nešto najsvetije i najznačajnije za svakog ko se bavi sportom.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN