Partizan sa najviše učesnika na EP

Boje Srbije na Evropskom prvenstvu koje će se odžati od 30. maja do 1. juna u Beogradu braniće četvorica veslača Partizana. Na taj način naš klub imaće najveći broj učesnika od svih srpskih klubova. U skifu će veslati Miloš Vasić (23) koji se vraća u ovu disciplinu posle 2009. kada je na Svetskom juniorskom prvenstvu 2009. zauzeo šesto mesto. U međuvremenu bio je član olimpijskog četverca bez kormilara, koji je u Londonu 2012. zauzeo 10. mesto i osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu u Italiji 2012. Prošle godine je u dvojcu bez kormilara sa klupskim kolegom Radojem Đerićem osvojio bronzu na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore u Austriji.

Marko Marjanović (27) će nastupiti u dubl skulu sa Aleksandrom Filipovićem iz Smedereva. U Beogradu “juri“ svoju četvrtu evropsku medalju, prvu sa Filipovićem s kojim je u ovom čamcu od 2012. i s kojim je osvojio peto mesto na EP u Italiji  2012. i deveto u Španiji godinu dana kasnije. Marjanović je do sada osvojio pregršt odličja od kojih se odvajaju srebrna medalja u dubl skulu na Evropskom prvenstvu u Bugarskoj 2011, srebrna medalja u četvercu sa kormilarom na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj; srebrna medalja u dvojcu bez kormilara na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Belgiji, evropske bronze u dubl skulu u Belorusiji 2009 i u dvojcu bez kormilara u Portugaliji 2010.

U srpskom četvercu bez kormilara na Evropskom prvenstvu imaćemo dvojicu predstavnika Jovana Popovića i Gorana Jagara. Njima će društvo u ovom čamcu praviti Viktor Pivač iz Grafičara i Martim Mačković iz Palića. Jovanu Popoviću (26) će Evropsko prvenstvo u Beogradu biti povratiničko takmičenje pošto je izborio mesto u timu posle godinu dana pauze. Veslaće u čamcu u kojem je ostvario jedan od svojih najvećih uspeha u karijeri – zlato na Svetskom prvenstvu za veslače do 23 godine u Holandiji 2005. Na šampionatu u Beogradu pokušaće da stigne do svog drugog evropskog odličja budući da je 2011. u Plovdivu osvojio bronzu u dvojcu bez kormilara za Nikolom Stojićem.

Goran Jagar (29) će biti jedini veslač u Beogradu koji je učestovao na svim šampionatima Starog kontinenta od njihove obnove 2007. U bogatoj riznici trofeja ima i četiri evropska odličja – zlato i dva srebra u dvojcu bez kormilara i bronzu u četvercu bez kormilara. U Beogradu se vraća u posadu sa Jovanom Popovićem s kojim je poslednji put veslao 2007. kada je osvojio srebro u četvercu sa kormilarom na Svetskom prvenstvu u Minhenu. Učesnik je dve Olimpijade. U Pekingu 2008. bio je sedmi u dvojcu bez kormilara a u Londonu 2012. 10. u četvercu bez kormilara.

Pored veslača na šampionatu Starog kontinenta Partizan će predstavljati i šef stručnog štaba VK Partizan Nebojša Ilić, inače član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije, kao treneri Saša Mimić i Oleksandr Fedotov, koji će biti u svojstvu trenera reprezentacije.

Inače, naši evropski prvaci iz Sevilje Nikola Stojić i Nenad Beđik neće braniti zlato u dvojcu bez kormilara. Zbog Beđikove bolesti njih dvojica nisu nastupili na dve od tri izborne regate, 40-godišnji Stojić se okušao sa 21 godinu mlađim Martinom Mačkovićem, ali njih dvojica nisu uspeli da izbore mesto u reprezentaciji za šampionat na regatnoj stazi Ada Ciganlija. Povrede i bolest nisu štedele još neke standardne reprezentativce, pre svega naše članove Radoja Đerića i Miljana Vukovića, koji zbog toga propuštaju šampionat.

Srbija će, inače, u Beogradu imati pet muških i jednu žensku posadu. U skifu vesla Miloš Vasić (Partizan), u dvojcu bez kormilara Dušan Bogićević i Veselin Savić (Smederevo), u novom četvercu bez kormilara Jovan Popović Partizan), Viktor Pivač (Grafičar), Goran Jagar Partizan) i Martin Mačković (Palić), u dubl skulu Marko Marjanović Partizan) i Aleksandar Filipović (Smederevo) i u skifu za lake veslače Miloš Stanojević (Tamiš). Jedinu žensku posadu, dvojac bez kormilara činiće Ivana Filipović i Iva Obradović (Danubius 1885).

VESLAČKI KLUB PARTIZAN