Stoprocentan učinak na EP Partizanovih veslača

Četvorica članova Veslačkog kluba Partizan koji brane boje Srbije na Evropskom prvenstvu za seniore u Beogradu bili su uspešni u subotu, 30. maja 2014, prvog dana šampionata na Adi Ciganiliji. U petak su na programu bile kvalifikacione trke i repesaži posle kojih su se sva četvorica naših članova plasirali u polufinale ovog takmičenja. Sjajan u repesažu bio je srpski četverac bez kormilara koji pored Gorana Jagara i Jovana Popovića iz Partizana čine i Martin Mačković iz Palića i Viktor Pivač iz Grafičara. U jednoj od najboljih i najizvesnijih trka prvog dana naš čamac je s vremenom 6:05,43 osvojio drugo mesto i tako se probio do najboljih 12 posada (trke polufinala su u subotu, 31. maja).

– Oba cilja koja smo postavili ispred sebe za petak smo ispunili. Plasirali smo se u polufinale i uspeli da se ne potrošimo previše iako je u repesažu delovalo da je trka neizvesna. Čim smo zauzeli mesto koje nas je vodilo među 12 sigurno smo ga kontrolisali, a da je bilo potrebe imali smo i ritam i snagu da ubrzamo. U kvalifikacijama smo, u dogovoru s trenerima, izveslali jednu taktičku trku jer nismo želeli da se ispucamo na samom startu prvenstva jureći posade kao što je recimo Velika Britanija – kazao je najiskusniji srpski veslač u Beogradu Goran Jagar – Za nas šampionat tek počinje a u subotu i nedelju će se videti od čega smo satkani. Optimista sam. U kvalifikacijama posle prvih 1.000 metara smo imali rezultat u rangu posada koje su se direktno plasirale u polufinale i to je nešto što nam uliva samopouzdanje pred polufinale.

I dubl skul, koji čine naš član Marko Marjanović i Aleksandar Filipović iz Smederav, superiodno je kroz repesaž stigao do 12 najboljih koji će se za finale boriti u subotu od 12,09 časova. S vremenom 6:27,86 trijumfovao je u prvoj grupi repesaža u kojoj je bio na čelu od početka do kraja.

– Iako smo očekivali da ćemo već u prvoj trci biti glavni konkurenti za prvo mesto, ali nas je iznenadio Azerbejdžan. Nisam zadovoljan kako smo tehnički izveslali obe današnje trke ali da je nabitnije da smo ušli u polufinale. Posle prve trke smo promenili vez ali nam to nije pomoglo u drugoj jer je počeo da duva vetar. U svakom slučaju očekujem da u subotu budemo na višem nivou i nadam se najboljem. Već u petak se videlo da je konkurencija žestoka ali imamo svoj cilj moramo da verujemo da možemo do njega – istakao je Marko Marjanović.

Tačku na odlično izdanje u repesažima stavio je naš član Miloš Vasić u skifu. U drugoj trci repesaža s vremenom 7:11,80 zauzeo je drugo mesto i uz prvoplasiranog Hrvata Sinkovića (7:08,78) plasirao se u polufinale koje je na programu u subotu od 12,51 č.

– Prezadovoljan sam samim plasmanom u polufinale, pogotovo ako se ima u vidu da prvi put na seniorskom evropskom šampionatu veslam u skifu i da je konkurencija u Beogradu olimijska. To nikako ne znači da sam ispunio svoju ambiciju na Adi Ciganliji. Pokušaću sutra u polufinalu da se trkam sa svim velikanima među skiferima ali da bi bio konkurentam moram da poravim neke tehničke detalje, pre svega start. U obe današnje trke sam mnogo zaostajao u prvih 500 metara i morao sam da se čupam u nastavku. Od početka moram da uhvatim pravi zalet i širinu zaveslaja ukoliko želim da načinim još jedan veliki korak u Beogradu – kazao je Miloš Vasić.

I ostale srpske muške posade plasirale su se u polufinale. Dvojac bez kormilara Dušan Bogićević, Veselin Savić je to učinio direktno iz kvalifikacija dok je Milošu Stanojeviću u skifu za lake veslače to pošlo za rukom kroz repesaž. Ženski dvojac bez kormilara Iva Obradović, Ivana Filipović veslaće u subotu u repesažu za finale ove discipline.

Pored četvorice takmičara Srbiju na Evropskom prvenstvu predstavljaju i i šef stručnog štaba VK Partizan Nebojša Ilić, inače član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije, kao treneri Saša Mimić i Oleksandr Fedotov, koji će biti u svojstvu trenera reprezentacije.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN