INTERVJU S ALEKSANDROM ANTIĆEM: Bivši košarkaš briljira u veslanju

Aleksandar Antić pripada grupi najtalentovanijih kadeta u Veslačkom klubu Partizan. Radi se o jednom primerenom mladiću koji je, pored toga što briljira u školi, potpuno posvećen veslanju. Iako trenira tek tri godine, zalaganjem i ozbiljnim pristupom svakom treningu, već je „upisao“ mnoge uspehe na domaćoj i međunarodnoj sceni. Po rečima trenera u našem klubu ako nastavi u ovom ritmu ima potencijal da jednog dana postane i svetski prvak.

U koju školu ideš i kakav si đak?

Idem u XIII beogradsku gimnaziju i odličan sam đak. Ove godine sam završio prvu godinu.

Koji su ti omiljeni predmeti u školi?

Najviše mi “leže” matematika i engleski jezik. Oduvek sam voleo da se “igram” s brojevima i računskim operacijama. Takođe, volim strane jezike, pogotovo engelski, jer mi omogućava da ostvarim kontakt sa ljudima širom planete ali i da njega učeći upoznam i kulturu drugih naroda.

Zbog čega si počeo da treniraš veslanje?

Iako sam pre veslanja šest godina trenirao košarku čim sam se sreo sa ovim sportom za mene više nije bilo dileme. Trener Dušan Bunčić je kroz animacije predstavio ovaj sport u mojoj Osnovnoj školi “Ujedinjene nacije”. Svidelo mi se i odlučio sam da dođem u Partizan na probni trening i odmah nakon njega sam znao da je veslanje sport kojim bih mogao ozbiljno da se bavim. Jednostavno, ambijent, sami treninzi, druženje i sve ostalo je na najvišem niovu pa sam odlučio da kažem “zbogom” košarci i da se posvetim veslanju.

Šta ti je najzanimljivije na treninzima?

Svaki trening je priča za sebe. Ipak, najviše volim kada radimo razna testiranja na malim deonicama. Pored toga što veslamo za rezultat uporedo i steknemo najbolji utisak o tome koliko i kako napredujemo.

Koji ti je dosadašnji uspeh najdraži?

Najsrećniji sam bio kada sam nedavno u Sloveniji, na Internacionalnoj regati – Bled 2014, osvojio srebrnu medalju u skifu. Prvi put sam nastupio na ovoj regatnoj stazi, na kojoj su se do sada održala mnoga najveća svetska veslačka takmičenja, i odmah sam došao do postolja. Bio sam srećan kao nikada do tada.

Da li imaš omiljenog veslača?

Moj omiljeni veslač jeste Novozelanđanin Mahe Drajzdale. U svojoj karijeri ima mnoge najsjajnije medalje sa najvećih takmičenja, između ostalog bio je i pobednik Olimpijskih igara u Londonu 2012. Povrh svega radi se o jednom o najboljih skifista svih vremena, a pleni način na koji vesla i pobeđuje u žestokoj konkurenciji izvanrednih svetskih skifista.

Šta bi voleo da postigneš u veslanju?

Ove sezone glavni cilj mi je medalja u skifu na Balkanskom prvenstvu u Višegradu. Naredne godine prelazim u juniorsku konkurenciji i glavni zadatak će mi biti da izborim mesto u juniorskoj reprezentaciji za Svetsko prvenstvo. Neki dugoročni cilj mi je da u seniorskoj konkurenciji dođem do svetskog odličja. Znam da je put do toga izuzetno naporan i dug ali sam čvrsto rešen da se svakim treningom barem po milimetar približavam svom cilju.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN