INTERVJU S IGOROM ĐERIĆEM: Iz ringa na veslačku stazu

Izuzetno vredan, radan i posvećen. Sve što je postigao u ovom sportu za svega tri i po godine, koliko trenira veslanje, može da zahvali ogromnom trudu i požrtvovanju na treninzima po čemu može da bude primer svima. Reč je o trenutno našem najboljem junioru Igoru Đeriću. Vaspitan i primeren mladić, u isto vreme i impulsivan i energičan, u naš sport je “uplovio” iz ringa budući da je pre veslanja više od šest godina trenirao boks u kojem je bio vicešampion države u mlađim kategorijama. S tim u vezi možda ga i odlikuje borbenost do fanatizma koji pokazuje kada god se pakleno radi na treninzima i pripremama. Po rečima trenera ima mnogo materijala da postane vrhunski veslač ali ukoliko uspe da ono što može i pokazuje na treninzima i testovima “dobaci” do veslačke staze na samim takmičenjima i ukoliko na pravi način treniranje u juniorskoj konkurenciji zameni zahtevima rada u seniorskom pogonu u koji prelazi naredne godine.

U koju školu ideš i kakav si su ti planovi posle završetka srednje škole?

Idem u Sportsku gimnaziju koju završavam naredne godine. Želja mi je da nastavim školovanje a još nisam odlučio da li će to biti na nekom od beogradskih univerzizeta ili u Americi. Zavisi od mnogo toga a imam još vremena da razmislim. U svakom slučaju posle srednje škole, pored veslanja, maksimalno ću biti posvećen nastavku obrazovanja.

Zbog čega si počeo da treniraš veslanje?

Pre veslanja sam više od šest godina trenirao boks u kojem sam imao i mnoge uspehe. Pošto sam dugo bio u ovom sportu morao sam prestanem da ga treniram iz više razloga. Mesec dana nisam ništa trenirao iako je bavljenje sportom moja preokupacija. U to vreme u moju osnovnu školu “Duško Radović” Veslački klub Parizan je organizovao animaciju ovog sporta. Probao sam ergometar, skrenuo pažnju na sebe, i preporučili su mi da dođem na trening. Tako je sve počelo.

Koji ti je dosadašnji uspeh najdraži?

Od svih dosadašnjih uspeha najdraža su mi odličja na Balkanskom prvenstvu u Bugarskoj 2012. Prvog dana takmičenja osvojio sam bronzanu medalju u skifu, a drugog srebrno odličje u četverac skulu u kojem su pored mene veslali i moji “saigrači” iz Partizana Petar Zelić i Nikola Mitrović kao i član Crvene zvezde Nemanja Lečić.

Da li imaš omiljenog veslača?

Kada god mi se ukaže prilika pratim velika svetska veslačka takmičenja. Iako na planetranoj sceni ima mnogo dobrih veslača nemam idola. Želim da izgradim svoj stil i da postanem jedinstven.

Šta bi voleo da postigneš u veslanju?

Ove sezone glavni cilj mi je Svetsko prvenstvo za juniore čiji će domaćin biti Hamburg od 6. do 10. avgusta. Napravljen je odličan juniorski osmerac, treniramo pakleno i idemo na zlato u Nemačkoj. Što se tiče nekih dugoročnih ciljeva učešće na olimpijskim igrama jeste nešto što je u glavi svih sportista. Svi treniramo s nadom da ćemo braniti boje svoje zemlje na najvećem svetskom sportskom događaju a ja ću se truditi da se nađem u sastavu reprezentacije već za Olimpijske igre u Riju 2016. Samo ako ispred sebe postaviš najviše ciljeve ostaješ fokusiran na treninge i možeš da očekuješ uspeh.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN