Lončarević i Matović žele postolje u Varezeu

U ponedeljak, 21. jula 2014, srpska veslačka reprezentacija putuje u Italiju gde će učestvovati na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine, koje će od 23. do 27. jula okupiti 800 veslača i veslačica iz 51 zemlje. Veslački klub Partizan će na ovom takmičenju predstavljati dvojica veslača. Igor Lončarević i Vuk Matović veslaće u srpskom četvercu bez kormilara u kojima će im društvo praviti Nikola Selaković iz Smedereva i Nikola Kekić iz Danubiusa 1885. Obojica “crno-belih” veslača s velikim optimizom putuju u Vareze i podvlače da ova posada ima kvalitet za visoke domete.

Prošlogodišnji junior Igor Lončarević, koji je u tandemu sa Aleksandrom Beđikom osvojio bronzu u dvojcu bez kormilara na Evropskom prvenstvu za juniore u Belorusiji i bio četvrti na Svetskom prvenstvu za juniore u Litvaniji, nada se da može do medalje u prvoj godini konkuirencije mlađih seniora.

– U odličnoj smo formi. Na završnim pripremama smo podigli tehnički nivo veslanja i brzinu u odnosu na Internacionalnu regatu “Vojvodina Open” na kojoj smo trijumfovali i imali jednu proveru za Vereze. Atomsfera u čamcu je fenomenalna, svi dišemo kao jedan i sa velikim ambicijama očekujemo start takmičenja – kazao je Lončarević i dodao o konkurenciji u četvercu bez kormilara u kojoj je prijavljeno 13 čamaca – Mislim da su nam glavni konkurenti za medalju Italijani, Rumuni i Nemci. Ipak, bićemo mnogo bliži proceni na licu mesta kada vidimo ko je u kakvoj formi došao u Italiju. Sve u svemu s obzirom na rezultate na testiranjima nadam se da možemo da izveslamo rezultat oko 5:55 što bi trebalo da bude dovoljno za medalju.

Vuk Matović se ove godine vratio u reprezentaciju posle tri godine pauze. U juniorskom dvojcu bez kormilara sa Nikolom Simovićem je 2011. osvojio srebro na Evropskom prvenstvu za juniore u Poljskoj i bio peti na svetu na Svetskom prvenstvu za juniore u Velikoj Britaniji. Poput Lončarevića i Matović je bio optimista pred odlazak u Vareze.

– S početka smo probali da veslamo četverac sa kormilarom ali smo ubrzo videli da četverac bez kormilara ide mnogo brže i bolje. Iako nas četvorica nikada zajedno nismo veslali u ovom čamcu brzo smo se uhodali i podigli atmosferu na najviši nivo. Imamo razloga da se nadamo najboljem, bez obzira što će konkurecija biti izuzetno jaka iako je prijavljeno samo 13 posada. Pored Italijana i Rumuna mislim da će i čamac Španije konkurisati za postolje. Mi pre svega moramo pametno da dođemo do finala a onda će sve biti otvoreno – istakao je Matović koji je ove godine završio prvu godinu studija u Americi na Univerzitetu Vašington – Prezadovoljan sam svojom prvom godinom studiranja u Americi, kako iz ugla obrazovanja tako i iz ugla bavljenja sportom. Član sam čamca koji je postao univerzitetski prvak Amerike. Čim su mi se završile obaveze na fakultetu došao sam u Srbiju sa jasnim ciljem da izborim svoje mesto u reprezentaciji. Presrećan sam što sam uspeo da ponovo budem deo državnog tima i nadam se da ću se iz Varezea vratiti s dobrim rezultatom. Ostajem u Srbiji do septembra kada sa vraćam na školovanje u Ameriku.

Pored pomenutog čamca Srbija će u Varezeu naša zemlja nastupiti sa još četiri posade. U skifovima će nastupiti Aleksandar Filipović i Jovana Arsić, u dvojcu bez kormilara Marin Mačković i Viktor Pivač, a u dubl skulu za lake veslače Petar Jovanović i Marko Jošić. Pored dvojice takmičara na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine naš klub će predstavljati i glavni trener VK Partizan Aleksandar Ivković, inače trener reprezentacije. Kvalifikacije u disciplini četverac bez kormilara su na programu 23. jula popodne.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN