Matović i Lončarević deseti na svetu

Srpski četverac bez kormilara u koji su pored dva naša člana Vuka Matovića i Igora Lončarevića činili i Nikola Kekić iz Danubiusa 1885 i Nikola Selaković iz Smedereva osvojio je deseto mesto na Svetskom prvenstvu za senior do 23 godine u Varezeu. Naš teški četverac, koji je bio najmlađi u Italiji u konkurenciji ovih čamaca, u B finalu ove dsicipline u subotu, 26. jula 2014, zauzeo je četvrto mesto s vremenom 6:14,24 iza posada Hrvatske (6:09,17), Belorusije (6:10,60) i Kine (6:11,76), a ispred čamaca Francuske (6:15,88) i Republike Irske (6:20,33). Poput polufinala srpski četverac je odlično krenuo. Posle prve “hiljadarke” bio je prvi, ali je tada počeo da popušta. Na ulasku u poslednju četvrtinu trke pao je na treće mesto koje je u finišu izgubio od Kineza pa je tako kroz cilj prošao kao četvrti.

– Što se same trke tiče teški četverac je prvih 1.000 metara odradio odlično. Međutim, u trećoj četvrtini su krenuli problemi, ne sa snagom kao što je slučaj u prethodnim trkama u Varezeu, već sa tehničkim detaljima. Dva puta su izgubili pravac, kačili veslom bove i ponovo kretali. To ih je koštalo boljeg plasmana u B finalu. Sve u svemu, sudeći da se radio o čamcu u čijem sastavu je čak trojica veslača koji su lane bili juniori i Vuk Matović koji je po godinama stariji ali kojem je ovo prvo takmičenje u konkurenciji mlađih seniora mogu da budem zadovoljan učinkom na šampionatu. Naši momci su u pojedinim segmentima trka pokazali da mogu da se nose sa svima i kao što su na kraju bili deseti lako je moglo da se desi da budu i šesti. Bila je prisutna trema u prve dve trke što i ne čudi s obzirom da su debitovali u konkurenciji seniora B i das u za konkurente imali znatno iskusnije protivnike. Kasnije su se opustili, zaveslali mnogo bolje, i značajno popravili utisak s početka šampionata – kazao je trener reprezentacije i ove posade Aleksandar Ivković, inače glavni trener VK Partizan koji u Varezeu vodi I dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković koji će se u nedelju boriti za medalju.

I ostale srpske posade su izašle na stazu u subotu. Dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković te Aleksandar Filipović i Jovana Arsić u skifovima su se plasirali u finale dok će dubl skul za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić poslednjeg dana prvenstva veslati u B finalu.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN