Novi trenerski uspeh Aleksandra Ivkovića

U nedelju, 27. jula 2014, spuštena je zavesa na Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine u Varezeu. I na ovom takmičenju Veslački klub Partizan je imao svoje predstavnike. Vuk Matović i igor Lončarević su u reperezentativnom četvercu bez kormilara, koji su pored njih dvojce činili i Nikola Kekić iz Danubiusa 1885 i Nikola Selaković iz Smedereva, osvojili deseto mesto. Na šampionatu u Italiji naš klub je predstavljao i Aleksandar Ivković, trener reprezentacije. Glavni trener VK Partizan  u Italiji je došao do svog devetog reprezentativnog odličja u trenerskoj karijeri. Ivković je vodio srpski dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković koji je u Varezeu osvojio bronzanu medalju fantastičnim finišom u finalnom okršaju.

Ovo je ujedno treća bronzana trenerska medalja za Ivkovića sa velikih reprezentativnih takmičenja. Pre toga vodio je Igora Lončarevića i Andriju Šljukića do bronze u dvojcu bez kormilara na Svetskom prvenstvu za za juniore u Bugarskoj 2012, te Igora Lončarevića i Aleksandra Beđika u istoj disciplini i do istog odličja na Evropskom prvenstvu u Belorusiji 2013.

Ivković je u svojoj dosadašnjoj karijeri kao trener osvojio i zlata u dvojcu bez kormilara sa Igorom Lucićem i Lukom Đorđevićem na Svetskom prvenstvu za juniore u Francuskoj 2009. i u četvercu sa kormilarom sa Veselinom Savićem, Jovanom Jovanovićem, Igorom Lucićem, Lukom Đorđevićem i kormilarom Matejom Jošićem na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Holandiji 2011. Takođe, ima i četiri srebra – u dvojcu bez kormilara (Nikola Simović, Vuk Matović) na Evopskom prvenstvu za juniore u Poljskoj 2011, u skifu (Iva Obradović) na Evropskom prvenstvu za seniore u Italiji 2012, u dubl skulu (Andrija Šljukić, Bojan Došljak) na Evropskom prvenstvu za juniore u Belorusiji 2013. i u skifu (Andrija Šljukić) na Svetskom prvenstvu za juniore u Litvaniji 2013.

Aleksandar Ivković je učestvovao u jednogodišnjem trenažnom procesu rada sa juniorskim osmercom koji je 2013. postao evropski prvak u Belorusiji te osvajač svetske bronze u Litvaniji.

Pored dvojca bez kormilara na planetarnom šampionatu u Varezeu u nedelju su na stazu izašle još tri srpske posade.  Aleksandar Filipović je osvojio peto mesto u finalu skifa, a u istoj disciplini u ženskoj konkurenciji Jovana Arsić je bila šesta. Petar Jovanović i Marko Jošić su svoj prvi nastup za reprezentaciju na nekom velikom takmičenju završili je na 12. mestu u konkurenciji 19 dubl skulova za lake veslače.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN