INTERVJU SA IVANOM PAVIĆ: Od početnice do državne prvakinje za pet meseci

Ivani Pavić je trebalo samo pet meseci da pređe ogroman put od početnice do državne prvakinje što je najbolji dokaz da se radi o pravom veslačkom biseru. Iako je veslanje počela da trenira u septembru 2013. već na svojem prvom zvaničnom takmičenju – Prvenstvu države na ergometrima, održanom u februaru 2014. u Novom Sadu, trijumfovala je u pionirskoj konkurenciji i tako postala najuspešnija naša članica na ovom takmičenju. Po rečima trenera radi se o veslačici odličnih fizičkih i mentalnih karakteristika koju krasi i fanatična borbenost, veoma bitna za uspeh na svim poljima pa i u sportu. U veslanje je ušla iz rukometa u kojem je dugo bila golman. Međutim, vrlo brzo je shvatila da joj veslanje mnogo više leži i prija i loptu je ubrzo skroz zamenila sa veslom.

U koju školu ideš i kakav si đak?

Idem u Osnovnu školu “20. oktobar” i odlilčan sam đak. Ove godine polazim u VIII razred i želja mi je da dogodine upišem Vazduhoplovnu akademiju na smeru Kontrola leta, a nastava bi trebalo da bude na engleskom jeziku što će biti izazov više.

Koji su ti omiljeni predmeti u školi?

Pošto sam 100 odsto sportski tip fizičko je moj favorit 1. Pored ovog predmeta obožavam i engleski jer mi odlično ide i zato što uz učenje ovog jezika upoznajemo i kulturu i običaje Velike Britanije.

Zbog čega si počela da treniraš veslanje?

Sportsku karijeru sam počela u bazenu. Trenirala sam prvo plivanje, posle kojeg je na red došao rukomet. Bila sam golman ali nisam uživala na treninzima i vremenom mi je postao napor. U to vreme u moju školu je došao trener Dušan Bunčić koji nam je pokazao ergometar. Probala sam da radim na ovoj spravi, svidelo mi se i došla sam na probu u Partizan. Posle par treninga ovaj sport me je potpuno “kupio”. Jedno vreme sam uporedo sa veslanjem trenirala i rukomet koji je ubrzo postao moja prošlost. Jednostavno, svaki veslački trening za mene je ogroman izazov budući da je naporan, što mi prija, i što je sadržajan. Svaki trening ima nekoliko segmenata. Radimo i tehniku i snagu i izdržljivost i prija mi ta šarenolikost.

Šta ti je najzanimljivije na treninzima?

Svaki trening je priča za sebe. Iako najviše volim kada smo na vodi i kada uvežbavamo zaveslaje ništa manje ushićenje osećam i kada radimo razne vežbe snage i izdžljivosti…

Koji ti je dosadašnji uspeh najdraži?

Najsrećnija sam bila kada sam u Novom Sadu postala državna prvakinja na ergometrima u konkurenciji pionirki. Tom uspehu se nisam ni najmanje nadala budući das am bila početnica. Kada smo završile takmičenje mislila sam das am druga budući da je bolje vreme od mene postigla jedna takmičarka iz hrvatskog Iktusa. Trener mi je prišao i rekao da sam postala državna prvakinja što me je zbunilo. Onda mi je objasnio da je Hrvatica takmičila van konkurencije. Tek tada sam postala svesna činjenice da sam najbolja u državi. Obuzelo me je osećanje ogromnog zadovoljstva i ponosa. Iako je i posle ovog uspeha bilo medalja trijumf u Novom Sadu ću pamtiti dok sam živa.

Da li imaš omiljenog veslača ili veslačicu?

Nisam dugo u ovom sportu, tako da nisam imala često priliku da gledam vrhunske veslače i veslačice. Bez obzira na smatram da ne treba da imam idola jer bi me to odvuklo od namere da izgradim svoj stil i nešto po čemu ću ja biti specifična.

Šta bi volela da postigneš u veslanju?

Trenutno se pripremam za državno prvenstvo na kojem će nastupiti u skifu. Volela bih da objedinim titule na ergometrima i vodi što bi bila kruna na moju prvu takmičarsku sezonu u veslanju. Dogodine cilj mi je da izborim svoje mesto u kadetskoj reprezentaciji za Balkansko prvenstvo, a dugoročni cilj jested a postanem seniorska reprezentativka naše zemlje i da učestvujem i osvojim medalju na svetskom prvenstvu i olimpijskim igrama. U tom slučaju ispunio bi mi se san koji sanjam otkako sam prvi put sela u čamac.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN