Šest aduta za Amsterdam

Naši članovi Nikola Stojić, Goran Jagar, Marko Marjanović, Nenad Beđik, Miloš Vasić i Radoje Đerić u ponedeljak, 21. avgusta 2014, otputovali su za Amsterdam gde će braniti boje Srbije na Svetskom prvenstvu za seniore koje počinje 24. a završava se 31. avgusta. Marko Marjanović će veslati u dubl skulu sa Aleksandrom Filipovićem iz Smedereva dok će četverac bez kormilara biti “čistokrvni” Partizanov. Činiće ga Nikola Stojić, Radoje Đerić, Miloš Vasić i Goran Jagar s tim što će Nenad Beđik biti “na gotovs” kao rezerva. Marjanović je u dubl skulu sa Filipovićem bio osmi na šampionatu Starog kontinenta u Beogradu, a taj plasman je ponovio i na Svetskom kupu u Lucernu. Po rečima našeg čana srpski dubl skul je zreo da finale.

– I u Beogradu i u Lucernu smo u polufinalima bili bili prvi ispod crte za finale i nadam se da će nam se ovog puta to vratiti i da ćemo se naći u borbi za medalju za šta imamo kvalitet. Odlično smo odradili pripreme za ovo takmičenje, prvo na Bledu potom i na Srebrnom jezeru. Zaobišle su nas povrede i trenažni plan je odrađen od A do Š. Čamac ide odlično, najbrže do sada, rezultati sa testova su u rangu za medalju ali to sada treba da se prenese na samu regatnu stazu u Amsterdamu – kaže Marjanović i dodaje – U dubl skulu je prijavljeno 26 posada a ova disciplina je godinama unazad specifična po tome što ima mnogo ujednačenih posada. Pored svih evropskih posada konkurenciju pojačavaju izuzetno jaki čamci Australije, Novog Zelenda i sve bolje Argentine. Očekuje nas paklen posao ali smo spremni za sve izazove koji slede. Malu prednost dajem Hrvatskoj i Litvaniji, koje sup o mom mišljenju, najbliže postolju. Pored ova dva čamca za finale će ravnopravno konkurisati još osam-devet čamaca među kojima smo i mi.

U četvercu bez kormilara koji je na Evropskom prvenstvu u Beogradu zauzeo 12. mesto “preživeo” je samo Goran Jagar. Pored njega, koji je u poslednjem trenutku kao rezerva upao u ovaj čamac umesto planiranog Nenada Beđika, koji je preseljen na “klupu”, u ovom čamcu će veslati i skifista iz Beograda Miloš Vasić, te Radoje Đerić i Nikola Stojić koji su propustili šampionat u Beogradu. Najiskusniji član reprezentacije Nikola Stojić, prošlogodišnji evropski prvak u dvojcu bez kormilara, čamcu u kojem se proslavio, debitovaće na svetskim prvenstvima u teškom četvercu.

– Posle višegodišnjih nastupa u dvojcu bez kormilara ovo će mi biti prvi šampionat na kojem ću se ogledati u četvercu bez kormilara. Samim tim izazov je mnogo veći i veoma mi je interesantno što veslam u ovom čamcu. Posada je nova. Treniramo svega mesec dana i na prvenstvo idemo bez ijedne zajedničke zvanične trke. U takvoj situaciji pričati o dometima je iluzorno. Tek posle kvalifikacija imaćemo jasniju sliku o realnim mogućnostima ovog čamca. Odradili smo odličan posao na završnim pripremama u Segedinu gde smo sparingovali sa lakim osmercem Turske i gde smo iz treninga u trening vremenski napredovali u odnosu na njih. Idemo dobro, ali videćemo koliko je to i zaista tako kada počen takmičenje koje s nestrpljenjem isčekujemo – istakao je Stojić – Prijavljeno je 17 teških četveraca a najveći favoriti za zlato su Britanci koji su u ovaj čamac stavili četiri njihova najbolja veslača. Pored njih i ostalih finalista sa šampionata u Beogradu – Grka, Italijana, Holanđana, izuzetno kvalitetne posade imaju i vanevropske selekcije – SAD, Kanada, Novi Zeland i Australija.

Miloš Vasić pred put u Amsterdam kaže da je ovaj četverac bolji od prošlogodišnjeg u kojem su pored njega veslali i Jagar, Đerić i Vuković.

– Prošle godine od početka sezone nije išlo kako treba. Ovaj novi četverac u kojem je umesto Miljana Vukovića trenutno Nikola Stojić i Nenad Beđik kao zamena je, po mom mišljenju, mnogo bolji. Odradili smo pripreme maksimalno i odlično smo se spremili za sve izazove koji nas očekuju. Bitno je das u nas u završnim pripremama zaobišle povrede. Ostaje da se vidi na licu mesta koliko vredimo. Nadam se da ćemo biti na visokom nivou i da ćemo se iz Holandije vratiti zadovoljni učinkom – kazao je Miloš Vasić.

Pored dve pomenute posade Srbiju će u Holandiji predstavljati i skif za lake veslače Miloš Stanojević u muškoj, odnosno skif Ivana Filipović i dvojac bez kormilara Iva Obradović, Jovana Arsić u ženskoj konkurenciji. Partizan ima najbrojniji tim kada su u pitanju reprezetativci ali i kada je slučaj sa trenerskim kadrom. Pored našeg sportskog direktora i šefa stručnog štaba Nebojše Ilića, inače člana selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije, u stručnom štabu reprezentacije su i naši treneri Oleksandr Fedotov i Saša Mimić, inače treneri reprezentacije. Četverac bez kormilara na šampionatu startuje 24, avgusta, dok će dubl skul veslati kvalifikacije dan kasnije.

 

VESLAČKI KLUB PARTIZAN